Občina Litija se nahaja v srcu Slovenije in v objemu Posavskega hribovja, na zahodu meji na mestno občino Ljubljana, na vzhodu na občino Radeče.   Razgibana pokrajina ponuja številne možnosti za izletništvo in rekreacijo, celotno območje občine Litija je prepredeno s kolesarskimi in pohodnimi potmi ter turističnimi kmetijami. Številne prireditve in bogata zgodovinska dediščina pa ponujajo tudi mnogotere priložnosti za obisk kulturnih znamenitosti.

RUDNIK SITARJEVEC

Rudnik Sitarjevec sodi med večja rudna nahajališča v Sloveniji in v svoji notranjosti skriva hitrorastoče limonitne kapniške strukture, ki so edinstvene v Evropi in so med najhitreje rastočimi v svetovnem merilu. Včasih so v njem intenzivno pridobivali rudo sedaj pa je rudnik odprt v turistične namene, kjer lahko prisluhnete strokovnemu in animiranemu vodenju in se pobližje srečate z več kot 60 vrstami različnih mineralov. V rudniku postrežejo s pristno rudarsko malico.

VAČE

Vače je območje s številnimi kulturnimi, etnološkimi, zgodovinskimi in naravoslovnimi znamenitosti. Je pomembno najdišče vaške situle, ki velja za najlepši prazgodovinski izdelek z območja današnje  Slovenije. Na tem območju, v Sp. Slivni, leži Geometrično središče Slovenije (GEOSS), ki predstavlja težiščno točko  Slovenije in je pomemben   simbol slovenstva.

OGLARSKA DEŽELA

Oglarska dežela Dole  pri Litiji se razprostira na 700 m nadmorske višine, na  skrajnem vzhodnem delu občine Litija. Razgiban teren v čudoviti, neokrnjeni naravi pripada obrobju Posavskega hribovja, obisk Oglarske dežele pomeni sprostitev in pravi »odklop« od vsakodnevnega hitenja in stresa. Dole pri Litiji ima bogato kulturno in naravno dediščino, za obiskovalce predstavlja edinstveno  doživetje sodelovanje pri pripravi kope na tradicionalen način, kar težko najdete še kje drugje. Več kot 20 oglarjev v Oglarski deželi Dole pri Litiji to še vedno počne vsaj 2-3krat na leto.

 Informacije TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, 070 700 484, 051 312 739, info@visitlitija.si