10353100_1061190803906468_8426987495294364382_nLevstikovci smo se odločili, da gremo na Kum. Nek datum je bilo treba izbrati, zato gremo v sredo, 24. decembra 2014. Zberemo se ob 8. uri na Dobovcu pod Kumom. Kdor bi se nam rad pridružil, naj pride na Dobovec, vsi ostali pa se javite prek e-pošte info@levstik.si, da se morda tudi pogovorimo o prihodu z dolenjskega konca.

Pa še malce poučnih informacij o poti, ki smo jo povzeli po informacijah Planinskega društva Kum Trbovlje:

V Dobovcu je podružnična osnovna šola (OŠ Trbovlje), vrtec, pošta in trgovina, prav v središču vasi pa cerkev sv. Ane. Na koncu vasi je lovski dom, ki obratuje ob koncih tedna. Zahodno od Dobovca leži vas Škofja Riža z gostilno Pri Kovač (Jelen), vzhodno od Dobovca pa je v zaselku Trotovnik smučarska koča. Od Dobovca nadaljujemo pot do Lontovža (Dola). Od tu lahko pot proti vrhu nadaljujemo po cesti ali pa po bližnjicah po gozdu.

Od Lontovža do razpotja pod vrhom, kjer se cepijo poti v Zagorje, Hrastnik in Trbovlje, smo v 30 minutah. To razpotje smo včasih imenovali »Pri rokah«. Še nekaj minut strmo v breg, pa smo na vrhu. Cesta je v večji meri asfaltirana, le proti vrhu je del še makadamski. Pozimi je prevozna z zimsko opremo, neprevozna je le izjemoma v najbolj neugodnih razmerah. Dovolj široka je tudi za avtobuse in prav pod vrhom je večje parkirišče. Hoje je od Save pa do vrha za 3 ure, seveda pa čas hoje lahko skrajšamo tako, da si za izhodišče izberemo vas Dobovec ali kakšno drugo višje ležečo lokacijo.

Narava je zlasti višje, proti Kumu, zelo spokojna. Zlasti Predvsem spomladi, še pred olistanjem bukve je gozd poln cvetočih rastlin, med katerimi prevladujejo kronce in votli petelinčki. V maju se razcveti čemaž in napolni gozd s svojim izrazitim vonjem. Vrh Kuma pa je ves cvetoč v maju in v zgodnjem poletju. Najprej zacvetijo tržaški svišči in Pavlinijeve vijolice, kasneje travniški klinčki, brstične lilije, bele in rumene homulice, zali kobulčki, primožki, hermelike in poživijo travnat vrh 1220 m visokega Kuma.