Sekcija Žefranov pohod v okviru Športnega društva Veliki Gaber vabi na že trinajsti zaporedni poletni Žefranov pohod iz Stranj pri Velikem Gabru do Primskovega. Odvijal se bo v nedeljo, 13. avgusta 2023. Start je ob 9. uri izpred okrepčevalnice Žonta v Stranjah pri Velikem Gabru, ki je od železniške postaje Gaber oddaljena 200 metrov. Prijavite se na startu od pol devete ure dalje.

Pripeljete se lahko s svojim avtomobilom, saj lahko parkirate v neposredni bližini začetka pohoda. Priporočamo pa, da se pripeljete z vlakom iz smeri Ljubljana (odhod ob 7:34), ki v Gaber pripelje ob 8:36. uri. Povratek vlaka nazaj proti Ljubljani je ob 16:33. uri (prihod v Ljubljano ob 17:36. uri). Iz smeri Novega mesta (odhod vlaka ob 6:33) in prihodom v Gaber ob 7:07. Povratek proti Novemu mestu je ob 18:22. uri. Vozni red vlakov preverite nekaj dni pred prireditvijo na naslovu Slovenskih železnic.

Pot je označena s posebnimi tablami, se pa prekriva s Humarjevo potjo na Primskovo. Hodi se v organizirani skupini, med potjo pa je poskrbljeno tudi za prehrano in pijačo. Pot vas vodi iz Stranj pri Velikem Gabru skozi Šentjurje do Bratnic, kjer bo na voljo hrana in pijača. Od tu pa naprej po dolini potoka Bratnice do doline Primskovega (zaselek Mengeš), kjer se boste lahko okrepčali s pijačo pred vzponom vrh Primskove gore. Primskovo je namreč vas v dolini, po njej pa je dobilo ime celotno območje. Pot vas vodi skozi dve občini, Trebnje in Šmartno pri Litiji. Vzpon ni dolg, že na Kuklju, ko pridete iz gozda, pa vas bo spet čakala osvežilna pijača. Od tod je že lep razgled po Dolenjski. Od tu pa še nekoliko hoje in že boste vrh Primskove gore izza ostankov trojnega obzidja iz časa turških vpadov in v družbi ene najstarejših lip v Sloveniji ob treh cerkvah. Ob primernem vremenu pogled seže skoraj v vse konce Slovenije.

Pot je do tu dolga 6 km.

Ob lipi vas bo čakala hrana in pijača, ogledali pa si boste lahko tudi vse znamenitosti v okolici. Tu se pohod uradno konča in potem sami neorganizirano odidete nazaj na izhodišče. Lahko po isti poti, kot ste prišli na Primskovo, priporočamo pa, da po nadaljujete skozi Sevno, Gornji in Dolnji Vrh skozi Žubino do izhodišča v Stranjah. Pot od vrha Primskove gore nazaj do Stranj ej dolga 6 km.

Prijavnina znaša 10 € na osebo, za mladino 5 €, za otroke do osnovne šole prijavnine ni. V prijavnino so vključeni organizacija in izvedba pohoda, dvakrat prehrana in večkrat pijača na pohodu. Na startu bodo na voljo tudi majice pohoda.

Pohod je odprtega tipa, zato se lahko prijavi vsak, ki to želi. Predhodne prijave niso potrebne, če pa bi bila kakšna večja skupinica, pa je le dobro, da to najavite na naslov info@levstik.si. Pot je v eno smer dolga nekaj manj kot 6 km.

Pohod organizira sekcija Žefranov pohod v okviru Športnega društva Veliki Gaber.