Tudi na letošnjem popotovanju se boste lahko zaustavili na točkah ob celotni poti. Poleg domačih dobrot vas bodo ob poti pozdravljali ljudski godci, glasbeniki in celo ansambli. Nikjer ne bo brez dobrega razpoloženja. Domačini vas z veseljem pričakujejo ob poti.

Seznam ponudnikov na skupni trasi (Litija – Šmartno pri Litiji – Jelša – Liberga – Preska nad Kostrevnico):

 • PGD ŠMARTNO PRI LITIJI
 • DOBROTE MAME JOŽE
 • PRI BOŽIČKOVIH
 • DOMAČIJA BERČON
 • MATEJ PEVEC
 • PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO LIBERGA
 • TOMAŽEVE DOBROTE

Seznam ponudnikov na severni trasi (Preska nad Kostrevnico – Gobnik – Moravče – Čatež):

 • PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO GABROVKA
 • BAJČEVA ZIDANICA
 • VINSKA KLET PR’ ŠINKOVC
 • WEISSOVA ZIDANICA
 • ANICA BITENC
 • RESN’KOVA KAŠČA

Seznam ponudnikov na južni trasi (Preska nad Kostrevnico – Ježni Vrh – Vinji Vrh – Gradišče – Sevno – Zagrič – Razbore – Čatež):

 • KMETIJA ZADRAŽNIK
 • PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO PRIMSKOVO
 • POD RUDIJEVIM KOZOLCEM
 • JOŽE GORJANEC
 • KMETIJA MERZEL
 • RAZBORŠKA SUŠILNICA SADJA

Ponudniki v nadaljevanju so objavljeni naključno, pri vsakem pa je navedeno, ali je njegova lokacija na skupni trasi ali pa na južni oziroma severni.

******************************************************

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO GABROVKA
Gabrovka 64
1274 Gabrovka
pgdgabrovka@gmail.com
(severna trasa)

Na lokaciji pri Ivanu Sotlarju na vrhu Gobnika (“na Izar”) bodo pohodnike ob izhodu iz gozda – ko se odpre razgled na Dolenjske griče na okrepčevalnici pričakali gasilci prostovoljnega društva Gabrovka. Pohodnikom bodo ponudili osvežilne in okrepčilne napitke.

PGD Gabrovka je bilo ustanovljeno leta 1920. Je društvo 2. ketegorije. V društvo je včlanjenih prek 200 članov. Pokriva območje enaindvajsetih vasi. Prav v naslednjem letu pa PGD kupuje novo gasilsko vozilo, za kar tudi zbira finančna sredstva. Najbolj so ponosni na gasilski muzej, katerega so uredili v obnovljenem starem gasilskem domu.

******************************************************

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO LIBERGA
Liberga 10
1275 Šmartno pri Litiji
tel. 051 202 198
liberga.pgd@gmail.com
(skupna trasa)

Prostovoljno gasilsko društvo Liberga ob Levstikovem pohodu pripravi pestro ponudbo za pohodnike. Gasilci bomo za vas pripravili tradicionalne tople obroke in vas postregli s pijačo.

Za pod zob bodo tradicionalne pečenice z zeljem, lahko pa si boste postregli tudi s hot-dogom. Za orositev grla pa bodo na voljo čaj, kuhano vino, žganje, pivo in vino. Na voljo bo tudi kava in brezalkoholne pijače.

******************************************************

POD RUDIJEVIM KOZOLCEM
Rudi Fink
Sevno 35 D
1276 Primskovo
tel. 041 610 700
(južna trasa)

V Sevnem Pod Rudijevim kozolcem v prijetnem naravnem okolju že tradicionalno ponujamo čaj, kavo, cviček, kuhano vino, prekajene kuhane klobase, višnjevec, orehovec, domače žganje… Verjetno pa se boste vsi spomnili tudi slastnih palačink, ki jih tudi letos ne bo manjkalo. Posladkali se boste lahko tudi s čokolado Gorenjka.

Tudi letos bodo kot posebnost ponudili tenstan krompir.

Za prijetno razpoloženje bo poskrbel ansambel z živo glasbo. Verjeli ali ne, hrana, pijača in živa glasba so samo za prostovoljne prispevke.

******************************************************

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO PRIMSKOVO
Gradišče 28
1276 Primskovo
gasilci@pgd-primskovo.si
www.pgd-primskovo.si
(južna trasa)

Smo prostovoljno gasilsko društvo 1. kategorije. Gasilski dom imamo v neposredni bližini šole in smo drugo najmlajše gasilsko društvo v Sloveniji. V okviru Gasilske zveze Šmartno pri Litiji zagotavljamo javno gasilsko službo v občini Šmartno pri Litiji na območju nekdanje krajevne skupnosti Primskovo.

Na čudoviti lokaciji na Kopačiji na Primskovem (južna trasa) vam bomo ponudili domače vino, brezalkoholne pijače, pivo, čaj, žgane pijače, kavo, kranjske klobase in palačinke.

Poskusili boste lahko tudi vse vrste kruhov, ki jih pečejo v Pekarni Grosuplje. Prav ta kruh je posebnost, narezan na kocke in ga ponudimo pohodnikom brezplačno. Sicer pa nas vsako leto lahko obiščete na tradicionalni gasilski veselici drugo nedeljo v avgustu.

****************************************************************

MATEJ PEVEC
Preska nad Kostrevnico 20 A
1275 Šmartno pri Litiji
tel. 031 402 278
pevecm@gmail.com
(skupna trasa)

Tik pred razcepom poti na severno in južno traso se ustavite na lokaciji s čudovitim razgledom. Ponudili vam bomo alkoholne pijače (vino, kuhano vino, pivo), žgane pijače (domače žganje, medica, borovničke), sok, čaj, kavo in tudi prigrizke: pokovka, smoki. Za spomin oziroma pošiljanje bodo na voljo razglednice z motivom našega kraja.

********************************************************************

JOŽE GORJANEC (novo)
Zagrič 12
1276 Primskovo
(južna trasa)

V Zagriču vas bo letos prvič pričakal tudi Jože Gorjanec s prijatelji. Gre za zadnjo vas v šmarski, preden boste prestopili v trebanjsko občino. Gre za prijetno okolje sredi gozda, pa vendar boste nad okoljem navdušeni.

Ponudili vam bodo hruškovo in jabolčno žganje, limonce, jegermajster, belo in rdeče vino, dve vrsti piva, brezalkoholne pijače (čaj, Cedevita, voda z okusom…)… Poskusili boste lahko orehovo potico, belokranjsko pogačo, piškote, pecivo…

Čeprav bo ponudba sredi gozda v prijetnem okolju, bodo poskrbeli tudi za stranišče, tako za ženske kot za moške.
********************************************************************

KMETIJA ZADRAŽNIK
Jože Zadražnik
Vinji vrh 2
1276 Primskovo
tel. 031 495 155
jzadraznik@gmail.com
www.nadezeli.si
(južna trasa)

Glavna dejavnost na kmetiji Zadražnik je pridelava in predelava grozdja za več sort vina. Pridelano vino je kvalitetno, redno se udeležujemo tekmovanj v okviru Zveze društev vinogradnikov Dolenjske. Posebnost med sortami, ki jih pridelujemo je vino gamay.

Ob svoji zidanici v Vinjem vrhu (južna trasa) ponuja vrhunska vina cviček, modri pinot, modra frankinja, gamay, žametna črnina, beli pinot in rumeni muškat. Poskusite lahko tudi domače žganje, medico, borovničke, pelinkovec, čaj, kavo ali kuhano vino. Okrepčate se lahko z domačim kruhom, zaseko in štrukeljčki, kuhanim vinom ali pečenim kostanjem.

Za prijetno razpoloženje bomo poskrbeli z živo glasbo.

Kadar koli med letom vam lahko organiziramo degustacijo vin, prodajo več sort vin. Pripravimo vam tudi narezke. Odprto je vse dni v letu.

********************************************************************

PGD ŠMARTNO PRI LITIJI
Ustje 18
1275 Šmartno pri Litiji
http://www.pgd-smartno.si/

Na startu pohoda ob kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji bodo za pohodnike poskrbeli člani PGD Šmartno pri Litiji, ki bodo na svoji stojnici delili čaj, kavo in kuhano vino. Za odrasle pohodnike bo seveda na voljo tudi šilce za pogumen in strumen korak. Šmarski gasilci bodo na stojnici zbirali prostovoljne prispevke za gradnjo novega gasilskega doma, ki bo zrasel v neposredni bližini startne lokacije v Šmartnem.

**********************************************************

DOBROTE MAME JOŽE
Sitarjevška cesta 46
1270 Litija
tel. 040/516-899
marusa.props@gmail.com
(skupna trasa)

Tudi letos vas mama Joža s svojimi vnuki, že tradicionalno, kot že nekaj let zapored pričakuje na Slatni nad Šmartnim v prvih kilometrih Levstikovi poti. Okrepčali se boste lahko z domačimi okrepčili in si s tem nabrali dodatnih moči in energije za dolgo pot in vse kilometre, ki vas čakajo.

Ponudili vam bomo domače izdelke, kruh iz krušne peči, namaze s svežimi zelišči, klobase in salamo. Domače pecivo (jabolčni zavitek, orehove štrukeljčke), jabolčni sok, vino in več vrst zeliščnega in sadnega žganja. Na voljo bodo tudi topli napitki kot sta sveža kava in zeliščni čaj.

Vse kar ponujamo pohodnikom je pridelano iz doma pridelanih sestavin, ki jih skrbno izbiramo, nabiramo in vzgajamo skozi vse leto. Večino izdelkov iz naše ponudbe pa lahko po dogovoru dobite pri nas skozi vse leto.

Kot vsako leto vas pričakujemo na istem mestu in se že veselimo srečanja z vami.

*************************************************************

WEISSOVA ZIDANICA
Gobnik 33
1274 Gabrovka
tel. 041 616 682
jasmina.vodenik@siol.net
(severna trasa)

Poleg službe se ljubiteljsko ukvarjamo z vinogradništvom in obdelavo manjše kmetije.

V zidanici bomo ponudili več vrst vrhunskih vin, domače žganje in kuhano vino. Aktiv podeželskih žena Gabrovka pa bo ponudil raznovrstna peciva (potice s priznanji) in ostale domače dobrote (zaseka, pašteta, klobase, kruh iz krušne peči…).

Posebej bi vas povabili, da poskusite več vrst potic, za katere je Aktiv podeželskih žena Gabrovka prejel več priznanj. Na voljo bo tudi brezplačen čaj.

********************************************************************

ANICA BITENC
Zgornja Jablanica 28,
1275 Šmartno pri Litiji,
tel. 041 905 184

Na Gobniku (severna trasa) ponujamo same domače dobrote: vino, žganje, potice, pecivo, suhe klobase in zaseko.

**********************************************************

RESN’KOVA KAŠČA
Milan in Darja Resnik
Moravče 16 A, 1274 Gabrovka
tel. 031 715 371
milan.resnik@gmail.com
darja.resnik@gmail.com
(severna trasa)

Ponujamo domačo kmečko hrano na žlico, izdelke iz kmečke peči, domače klobase, hišno domače vino cviček, več kot 10 vrst sadnega in zeliščnega žganja, domači sok, spominke iz domačije Resnik, zabavo z ljudskim godcem. Možen ogled kašče z galerijo kmečkega in gospodinjskega orodja in opreme.

**********************************************************

KMETIJA MERZEL
Vinko Merzel
Razbore 8
8212 Velika Loka
tel. 041 950 209
vinko.merzel@amis.net
južna trasa)

Kmetija Merzel na skrajnem robu cvičkove dežele med vasema Zagrič in Razbore deluje že stoletja. Na bregovih ob domačiji se pasejo krave in ovce, v gozdovih se bohotijo bukve, toda iz kleti še vedno priteče kapljica rujnega. Za bolj temperametne je iz hruške skočil sadjevec, čebele so dodale med. Mati je v stari metrgi zamesila kruh, tamlada ga je posladila z orehi, smetano, medom… Pa oglasite se, no!

Na pohodu vam bomo ponudili polbeli in koruzni kruh, pehtranovo, orehovo in ocvirkovo potico, orehove štruklje, mešano drobno pecivo, cviček, medico, kavo, čaj, domači jabolčni sok in sadjevec.

Kot posebnost poudarimo kruh iz domače krušne peči in toplo ocvirkovo potico. Svež kruh in piškote ponudimo pohodnikom za degustacijo, sicer pa so cene prijazne vsakemu žepu in le tolikšne, da se žulji lepše zacelijo.

Sicer pa vam med letom po predhodnem dogovoru lahko ponudimo sezonsko zelenjavo, mleko, jajca, jagnjetino in drugo.

**********************************************************

TOMAŽEVE DOBROTE
Anton Zaman
Preska nad Kostrevnico 13
1275 Šmartno pri Litiji
tel. 041 560 507
(skupna trasa)

V Preski nad Kostrevnico (skupna trasa) ob stari preši za grozdje in na razpotju severne in južne trase ponujajo kruh iz krušne peči z zaseko, potice (orehova, pehtranova, ocvirkova), jabolčni zavitek, čaj, kavo, kuhano vino, žganje, medico, orehovec, borovničke in domači cviček.

Piškoti in mleko za kavo so brezplačni.

******************************************************

BAJČEVA ZIDANICA
Ana Bajc
Nova Gora 15
1274 Gabrovka
(severna trasa)

Bajčeva zidanica ima že dolgo tradicijo. Omenjal jo je že Levstik kot Bojčevo zidanico v svojem Popotovanju iz Litije do Čateža, ko se je kot žejen popotnik s prijatelji ustavil na kozarčku rujnega, ki mu ga je z veseljem natočil stari Bojec. Tako je tudi danes, ko na tradicionalnem pohodu odpremo vrata naše zidanice.

Pohodnikom bomo ponudili mlado vino, domač kruh iz krušne peči in zaseko ter pečen kostanj.

Med letom pa po predhodnem dogovoru nudimo obisk zidanice z degustacijo vina in pripravo domače hrane.

*******************************************

DOMAČIJA BERČON
Jelša 9
1275 Šmartno pri Litiji
tel. 051 637 447
blaz.bercon@gmail.com
(skupna trasa)

Po prvem vzponu na Jelšo se lahko okrepčate na Kmetiji Berčon.  Ponujamo vam domače rdeče vino, razne žganice, za premražene pa kuhano vino ali čaj, tudi kava bo zadišala.  Za pod zob se prileže kos kruha z zaseko ali česnovim namazom, naša dekleta pa vam bodo z veseljem ponudila palačinke z različnimi namazi. Vabljeni!

*******************************************

VINSKA KLET PR’ ŠINKOVC
Igor Šinkovec
Gobnik 13
1274 Gabrovka
tel. 031 699 897
(severna trasa)

Tradicionalno vam na Gobniku (severna trasa) ponudijo domače klobase, kruh, orehe, domače vino in pester seznam žganih pijač. Letos bo na voljo tudi degustacija modre frankinje.

**********************************************************

RAZBORŠKA SUŠILNICA SADJA
Jože Zupančič
Razbore 5
8213 Velika Loka
tel. 041 837 292
elektrarna.zupancic@gmail.com
(južna trasa)

Prav v središču Razbor stoji prenovljena sušilnica sadja. Leta 1939 so jo zgradili vaščani, skupaj s tedanjim učiteljem Francem Kunaverjem. Lahko si jo boste ogledali, mi pa vam bomo ponudili suho sadje, vino, žgane pijače, med in domači jabolčni sok.

Posebej bi vas radi opozorili prav na suho sadje, ki ga sušimo v stari sušilnici. Lahko ga boste brezplačno pokusili, prav tako pa boste lahko pokusili čaj iz tega sadja.

Sicer pa vam v novembru in decembru ponujamo suho sadje, da ga boste imeli dovolj do pomladi.

*******************************************************************

PRI BOŽIČKOVIH (novo)
Jelša 8, Šmartno pri Litiji

Kmetija Štokar
Slivje 3, 8312 Podbočje
tel. 031 604 058
kmetija.stokar@gmail.com
(skupna trasa)

Pri Božičkovih v Jelši bodo pohodnike razveselili z raznovrstnimi domačimi dobrotami kmetije Štokar iz Slivja pri Podbočju. V njihovem kotičku se boste lahko okrepčali z domačimi likerji (višnjev liker, medeni liker, smrekovček), okusili vina iz domače kleti (cviček, kraljevina, modra frankinja), ugriznili v odličen domač ajdov piškot, obliznili domačo marmelado in še kaj se bo našlo… Skupaj bomo poskrbeli za odlično zgodbo tega dneva.

*******************************************************************

Naslovna slika je simbolična. Vir…