Opis Humarjeve poti na Primskovo

Na Humarjevo pot se lahko podatek kadar koli. Na pot se lahko odpravite na dveh lokacijah in sicer z Dolenjske v Stranjah pri Velikem Gabru in iz smeri Litije na Vratih pri Bogenšperku (na zemljevidih boste verjetno prej našli Leskovico) ob glavni cesti Litija – Bogenšperk – Radohova vas. Tule pa je še pogled na izhodišče južnega dela Humarjeve poti…

Južna pot 

Vrh Primskove gore
Vrh Primskove gore

Južna pot je primernejša za udeležence, ki bi se z vlakom pripeljali iz Ljubljane ali Novega mesta, ki ustavi na železniški postaji Veliki Gaber. Od tam vas bo pot vodila proti Šentjurju in naprej skozi Bratnice in Mengeš proti vrhu Primskove Gore (Gradišče). Pot do sem je dolga 6 kilometrov.

Vračate se lahko po isti poti nazaj, ali pa nadaljujete po obronkih do skozi Sevno do Gornjega Vrha (tu se se pot prekriva z južno inačico Levstikove poti) in Dolnjega vrha in naprej skozi Žubino do železniške postaje Veliki Gaber.

Severna pot 

Severna pot se začne na Vratih pri Bogenšperku. Nato pa skozi Višnji grm in Razbore do Vinjega vrha in naprej skozi Poljane do Primskove gore. Pot je dolga 12 kilometrov.

Na Primskovi gori (594 metrov n. v.) je možen ogled vseh treh cerkva, eno najstarejših lip v Sloveniji in Humarjev grob.

V kratkem vam bomo pripravili tudi podroben zemljevid poti, kmalu pa bo južna pot tudi označena s posebnimi tablami.