Že jeseni sem napovedoval, da nas čaka pretopla zima. In te napovedi se uresničujejo. Tako kot decembra, ko so bile temperature večinoma previsoke glede na dolgoletno povprečje, bo tudi januarja. Tudi decembra so bili dnevi z izbruhi nekoliko hladnejšega zraka in podobna slika se bo nadaljevala.

Evropa bo pretopla za razliko druge strani zemeljske oble. Medtem pa bo v Kanadi in ZDA precej mrzlo, pogosto tudi z rekordno nizkimi temperaturami.

Kakšen bo na splošno torej januar 2020 kaže naslednja slika.

Odstopanje temperatur od dolgoletnega povprečja bo še posebej očitno v SV Evropi, pa tudi za Slovenijo kaže, da bi bil lahko januar toplejši za več kot 3 °C.

Prav tako bo januarja v južnem delu Evrope precej pod dolgoletnim povprečjem. Kaj od padavin bo sneg, pa je trenutno še težko napovedati, saj je vse odvisno od posameznih vdorov hladnega zraka.

Januar 2020 bo v južni Evropi manj padavinski od dolgoletnega povprečja.

Naj dodam, da bo tudi nadaljevanje zime vreme podobno. Kot sem dejal jeseni, bo zima toplejša od dolgoletnega povprečja. V nadaljevanju si poglejmo še temperaturna odstopanja od dolgoletnega povprečja za zadnji meteorološki zimski mesec.

Temperaturna odstopanja od dolgoletnega povprečja za februar 2020.

Kot zanimivost pa si poglejmo temperature za januar in februar 2002 v Severni Ameriki.

Januar 2020
Februar 2020