2014-12-02 12.19.27Nakaljevanje jabolčnih in hruševih pesek.

Približuje se pomlad in ž njo vred tudi setev pesek sadnega drevja. Vsakemu kolikor toliko izurjenemu sadjerejcu je pa gotovo znano, da, ako se jabolčne in hruševe peške suhe sejejo in se tisto spomlad v zemlji dobro ne zmočijo (vlage ne navzamejo) in zmrznejo, je delo toliko kot zastonj , ker peške tisto leto ne zelene in jih potem miši ali pa druge živali požro, ali pa tudi še celo segnijo. Kdor ima toraj kaj takega semena, ali ga naročenega prepozno dobi, ni še nič zamujenega, ker se temu z nakaljenjem lahko pomaga in se zaželeni vspeh doseže.

Nakaljujejo se pa peške takole: Suho seme se 24 do 48 ur v vodi namaka; potem se voda odcedi, peške se denejo v majhen žakljiček (dobro služi v to kak star, še ne raztrgan žep) in se se žakljičem vred za kak poldrugi decimeter globoko na solčnem kraji (najbolje ob kakem zidu) v rahlo zemljo zakopljejo. Ako seme prestaro ali pa sprideno ni in imajo klice moč življenja v sebi, bo v 4-5 tednih, ako je pa dobro toplo, že poprej se razpokalo in kaliti začelo. Ko so se tako peške nakalile, se varno iz žakljička v kako skledo stresejo in nekoliko s pepelom pomešajo (kar dobro kebrove črve »ogrce« od mladih koreninic odganja), potem se v gredico, za setev pripravljeno, v jamice, po 3 do 5 centrimetrov globoke, vrstoma vsejejo. Ta poskušnja se mi je lansko leto, ko je bilo vedno o pravem času za setev pesek premokro, in sem jih nekoliko zadnje dni aprila, a nekoliko pa še le meseca maja vsejal, prav dobro obnesla.

Matija Rant, narodni učitelj.

Kmetijske in rokodelske novice, 18.02.1880, letnik 38,
hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani

******

Skušnje s sadnimi peškami, s cepljenjem in s cepiči.

1. Kakor je peška bolj ali manj debela, tako je drevo bolj ali manj močno, to je, če peške od sadu istega drevesa po debelosti (velikosti) in razraščenosti v 3 vrste ločiš in poseješ, bodeš videl, da iz debelih peška izraste močno drevo, iz srednjih srednje, iz drobnih peška pa slabo drevesce.

2. Po velikosti popka (očesa), ktero cepiš, se ravna moč cepljenega drevesa, to je, dobro izraščen popek naredi močno mladiko, manj izraščen srednjo, slab popek pa slabo.

3. Čem močnejši je cepič, tem močneje je drevo, ki izraste iz taciga cepiča, – čem slabeji je cepič, tam slabeji je drevo. – To potrjujejo obileskušnje.

Kmetijske in rokodelske novice, 7.11.1866, letnik 25, številka 45,
hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani