01
PRIMSKOVO, dežela češenj

AKCIJO PODALJŠUJEMO DO 15. FEBRUARJA!

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je bilo Primskovo v ne tako daljni preteklosti prava dežela češenj. Češenj je vedno manj, zato želimo vzpodbuditi prebivalce območja Primskovega, da bi v vsaki družini oziroma ob vsaki hiši zasadili vsaj eno novo drevo.

V prihodnje namreč načrtujemo, da bo imelo tudi Primskovo praznik češenj, da se bodo semkaj ponovno vračali ljudje prav zaradi okusnih sadežev.

Češenj je nešteto vrst glede na čas cvetenja in zorenja in mnogi trdijo, da so plodovi češenj najbolj erotično sadje na zemeljski obli. Češnja (znanstveno ime Prunus avium) je sadno drevo ali njegov sadež. Češnja (sadež) sodi med koščičasto sadje. V sredini rdečega, pogosto tudi rumeno-rdečkastega sadeža je seme, ki ga raznašajo ptiči. Češnje jemo surove ali kuhane v kompotu, skuhamo marmelado ali spečemo češnjev zavitek. Lahko jih vložimo ali uporabimo kot dodatek k jogurtu. Iz njih lahko naredimo tudi češnjev sok.

In ne nazadnje se lahko z nostalgijo spominjamo češenj iz slovenskega filma Cvetje v jeseni.

PRI ZASADITVI VAM BOMO POMAGALI

Z akcijo zasajanja češenj na Primskovem začenjamo to pomlad. Zato vas vabimo k sodelovanju in vam omogočamo, da to v vašem imenu naredimo mi.

Kaj vam lahko zagotovimo?

– ustrezno kvalitetno sadiko glede na čas zorenja,
– kopanje jame,
– gnojenje ob zasaditvi in zaščito korenin z mrežo,
– oporo za sadiko,
– zasaditev.

Lahko se odločite, da novo drevo zasadite sami, mi pa vam zgolj zagotovimo ustrezno sadiko.

Upamo, da se pridružite naši skupni akciji in da nam najkasneje do 15. februarja 2015 sporočite svojo odločitev prek obrazca na zadnji strani tega letaka ali zahtevane podatke pošljete na naslov info@levstik.si.

Sorte češenj in čas zorenja

najraneja iz marke (sredina maja)

riversova rana (konec maja)
Drevo zrase od 4 do 8 metrov v višino, plodovi so srednje debeli, temno rdeči, srčasti in sladki. Ima precej široko krošnjo, zato se priporoča nižja drevesna oblika. Cveti zelo zgodaj.

burlat (začetek junija)
Rast je srednje bujna in razprta. Rodnost je dobra, cveti srednje pozno. Plod je srednje debel, okroglo srčaste oblike, svetlo do temno rdeče barve. Meso je srednje čvrsto, prijetnega sladkega okusa. Sorta je zanimiva zaradi zgodnjega zorenja.

merton crane (začetek junija)
Rast je šibka, pokončna in kompaktna. Rodnost je redna in dobra. Plod je debel, srčaste oblike. Meso je sladko in dobro.

van (sredi junija)
Rast je bujna in dokaj pokončna. Zgodaj vstopi v rodnost in zelo dobro rodi. Cveti srednje pozno. Plod je srednje debel do debel, okroglasto sploščen, temno rdeče bleščeče barve s kratkim pecljem. Meso je čvrsto in prijetnega okusa. Je hrustavka z drobno koščico. Dobro jo oprašujejo burlat, giorgia, summit, lapins, napoleon.

sunburst (sredi junija)
Rast je srednje bujna in razprta. Zarodi zgodaj. Rodnost je precej dobra. Cveti srednje zgodaj do srednje pozno (je dobra opraševalka) in je samooplodna. Plod je debel do zelo debel, srčaste oblike, živo rdeče barve. Meso je srednje čvrsto in dobrega okusa.

lapins (konec junija)
Drevo raste bujno in pokončno. Zgodaj zarodi, nato pa obilno rodi. Plodovi so debeli, okroglaste oblike, s srednje dolgim pecljem. Kožica je čvrsta, živo rdeče do temno rdeče barve. Meso je polčvrsto, svetlo rdeče do rdeče barve z rdečim sokom. Je srednje aromatična češnja, sladko kislega okusa. Za pokanje je srednje občutljiva.

CENE
– kvalitetna sadika češnje …………………………………………………………………………….. 15 €
– popolna storitev zasaditve drevesa (vključuje sadiko in zasaditev) …………… 50 €

AKCIJO PODALJŠUJEMO DO 15. FEBRUARJA!
ZA VAS SAMO 35 €!

Če se odločite za kompletno storitev nabave sadike in zasaditve, vam samo v primeru naročila do konca januarja nudimo popust. Cena za popolno storitev zasaditve češnje znaša zgolj 35 €, če plačate v enem obroku. Pri plačilu v dveh obrokih je cena 40 €.

Dodatne informacije prek telefona na številki 041 649 351 (Rudi Bregar) ali info@levstik.si. Obiščite tudi spletno stran www.levstik.si, kjer bomo obveščali o poteku akcije.

NAROČANJE

Naročite tako, da izpolnite elektronsko naročilo.

Če želite naročilo poslati prek navadne pošte, si prenesite obrazec.