1Morda malce nenavaden recept, vendar zelo okusna brezmesna jed. Za pripravo krompirjeve musake s kumarami in porom potrebujete naslednje sestavine:

– 1 kg krompirja
– 1/2 kg svežih kumar
– 20 dkg pora
– suhe ali sveže gobe
– 2 dcl sladke smetane
– 3 jajca
– 5 strokov česna
– olivno olje
– sol, poper, petršilj

Najprej skoraj do mehkega skuhamo krompir, ga olupimo, ohladimo in narežemo na kolobarje. Krompir ni potrebno skuhati do konca, ker se potem lomi, ko ga zlagate.

Kumare olupimo in naribamo, lahko pa naribane vzamemo tudi zamrznjene. Jaz sem jih imel v zamrzovalniku, zato sem jih otajal in malce otisnil vodo. Očistimo por in ga narežemo na tanke rezance. Jaz sem ga prav tako vzel iz zamrzovalnika, ker sem ga jeseni shranil. V ponev damo malo olivnega olja, ga segrejemo in nanj stresemo naribane kumare in por. Na zmernem olju pražimo toliko časa, da se kumare in por zmehčajo.

Pripravimo česen tako, da ga olupimo in stisnemo ali zmečkamo. Takšnega vmešamo med pripravljene in že nekoliko ohlajene kumare in por.

Če so gobe suhe, jih prej nekaj časa namočimo v toplo vodo, da se zmehčajo. Nato jih odcedimo in rahlo iztisnemo vodo iz njih.

Pripravimo še preliv. Raztepemo jajca, dodamo narezan peteršilj (lahko tudi suhega), sol, poper in sladko smetano ter dobro zmešamo.

V namaščen pekač (priporočam malo olivnega olja) najprej zložimo plast krompirja, prekrijemo s 2plastjo kumar in pora, potresemo nekaj gob, popopramo in posolimo. Tako nadaljujemo dokler ne porabimo vsega krompirja, kumar, pora in gob.

Ko končamo vse skupaj prelijemo s pripravljenim prelivom. Vse skupaj potresemo še z naribanim parmezanom ali mozzarelo in damo v pečico, ki smo jo pred tem segreli na 200° Celzija. Pečemo približno 20 minut oziroma toliko časa, da musaka povrhu lepo porumeni.

Začimbe uporabljajte po občutku, da ne presolite ali natresete preveč popra. To je povsem moj lastni recept in priznam, da je bolj okusno kot sem mislil pred začetkom priprave. Predvsem pa uporabite posamezne količine sestavin po občutku, v receptu so napisane okvirne količine.

Dober tek!

Rudi Bregar