V naših krajih se bo nadaljevalo nadpovprečno toplo vreme za ta čas. Hkrati pa se bo ta teden pričel napad toplih gmot na polarni vrtinec, ki bo začel izgubljati svojo moč (januarja je bil najmočnejši v zadnjih 40 do 60 letih), saj je nenazadnje tudi vpliv sončnih žarkov vedno večji proti severnemu polu.

Slabljenje polarnega vrtinca bo trajalo nekje dobra dva tedna, kaj bo posledica tega, pa v tem trenutku ni moč napovedati z veliko verjetnostjo. Lahko pa se zgodi, da bo ta vrtinec, čeprav oslabljen, še naprej nagajal vremenu na severni polobli. Ker je bil to zimo zelo močan, smo imeli v naših krajih nadpovprečno toplo vreme in malo padavin.

Ali se lahko zgodi, da bosta druga polovica februarja in marec drugačna? Da bo pogosto iz severa tudi v naše kraje pljusknil mrzel zrak? Bi lahko to pomenilo tudi pozebo v nekaterih krajih, če se bo zdaj toplo vreme nadaljevalo in bi mnoge rastline začele prezgodaj brsteti? Za tovrstne nehvaležne napovedi pa je še prezgodaj.

Vsekakor bo prva polovica februarja toplejša od druge polovice, ko je lahko tudi nekaj več padavin. Bo sneg marca? Ali pa bo hladen zrak spet odneslo nad Kanado in ZDA?

www.vreme.club