V noči iz 30. na 31. januar nad Slovenijo prihaja topel zrak in do torka bo nadpovprečno toplo. Sredi tedna pa bo s padavinami prišla tudi ohladitev in po nekaterih podatkih kaže, da bomo imeli nekaj prave zime. Različni modeli se med seboj še razlikujejo, vendar nekaj padavin bo in najverjetneje tudi snega. V nadaljevanju pa poglejmo, kaj kaže za Sevno z okolico.

Najprej o toplih dnevih. Jutranje temperature se bodo do torka gibale med 3 in 8 °C, najvišje dnevne pa med 10 in 16 °C. Večinoma bo pihal veter zahodnih do jugozahodnih smeri, hitrosti pa se bodo spreminjale med 5 in 30 km/h, sunki so lahko tudi močnejši. Podrobneje za posamezne dneve si lahko ogledate na naslovu www.levstik.si/vreme.

V TOREK POSLABŠANJE

V torek, predvidoma sredi dneva oziroma popoldne, se bodo pričele pojavljati padavine, o količinah pa si vremenski modeli niso enotni. Glede količine padavin si lahko ogledamo na naslednjih dveh slikah, pri tem pa moram poudariti, da pa je model slovenskih meteorologov v tem trenutku v napovedi še skromen glede količine padavin. In verjetno imajo tudi prav.

Model GFS kaže, da lahko v torek in sredo v Sevnem pade med 25 in 40 mm padavin
Model ECMWF HRES pa napoveduje v Sevnem med 10 in 15 mm padavin.

Gornja dva modela torej kažeta, da bi lahko v Sevnem z okolico padlo med 10 in 40 mm padavin. In kakšne padavine bodo; dež ali sneg. Skoraj zanesljivo bo tudi snežilo. Sprva se bo pričelo z dežjem, kdaj bo dež prešel sneg pa je odvisno od tega, kdaj bo prišel hladen zrak in ozračje toliko ohladil, da se bo dež spremenil v sneg.

Po modelu ECMF HREF bi lahko padlo okrog 5 cm snega.
Po modelu GFS bi lahko padlo okrog 27 cm snega.

In če zdaj primerjamo podatke o napovedanih količinah snega s podatki o količini vseh padavin na spodnjih dveh slikah, si lahko ustvarimo svojo sliko.

Po modelu ECMF HREF bo skupaj padlo dobrih 20 mm padavin in kot smo videli prej le 5,3 cm snega.
Po modelu GFS bo skupaj padlo dobrih 31 mm padavin in kot smo videli prej kar 26,8 cm snega.

Poudarjam pa, da so to napovedi, glede na letošnjo zimo pa se v naslednjih dneh lahko še vse spremeni. Vsekakor poslabšanje bo, tudi ohladilo se bo potem, govoriti o natančnejši količini in vrsti padavin pa je v tem trenutku še nehvaležna napoved. Vse pa kaže, da bo realno padavin v Sevnem z okolico zelo malo. Zato pa spremljajte dnevne napovedi na naslovu www.levstik.si/vreme.