Kmalu se bo končala druga tretjina februarja in konec meteorološke zime je vedno bliže. Kakšen je bil februar v Sevnem z okolico doslej in kako bo v naslednjih tednih?

Februar je zelo topel. Povprečna temperatura znaša kar 7,2 °C (lani cel mesec 5,5), najvišja je bila 14,8 °C (19,1), najnižja pa -0,1 °C (-5,6). Letošnji februar je suh. Skupaj je padlo 19,1 mm dežja, od tega 13,5 mm 4. februarja. Doslej so bili le trije dnevi vsaj z minimalnimi padavinami.

Tudi vetroven je letošnji februar. Povprečna hitrost vetra je 6,9 km/h (lani cel mesec 4,3 km/h). Največje 10-minutno povprečje je letos kar 64 km/h, sunki pa so bili precej večji. Letošnji februar prevladujejo severozahodni vetrovi, lani pa so bili jugovzhodni.

Zdaj že lahko zaključimo, da je letošnja zima (december, januar in februar) ena bolj toplih in bolj suhih v zadnjih letih!

In kako bo v nadaljevanju? Naslednjih deset dni ne bo veliko padavin. Nekaj jih bo 18. in 26. februarja, vse kaže, da bodo količine majhne. Tudi temperature ne bodo pretirano nizke, vsekakor nadpovprečne. Čeprav kaže, da bi se lahko 29. februarja spet pojavilo nekaj padavin in se nekoliko ohladilo.

Do konca februarja ne bo več pretiranih količin padavin:

Trenutno kaže, da bo lahko prva dekada marca nekolika hladnejša kot smo navajeni v zadnjih tednih. Prav tako pa bi se lahko ohladilo tudi konec marca. To kaže naslednjih šest slik, vsaka povprečne temperature za en teden (datumi so zgoraj levo).

Na naslednjih dveh slikah lahko vidimo povprečne mesečne temperature za marec in april. Za marec kaže, da bo tudi nadpovprečno topel (seveda to ne pomeni, da vmes lahko prodre tudi hladen severni zrak), april pa bo za primerjavo z letošnjo zimo lahko dokaj hladen.

Glede padavin pa spodnji dve sliki tako za marec kot april kažeta, da bi bilo lahko precej sušno, še posebej v marcu.