Stanje napovedi: 24. februar 2020

Z zadnjim dnem februarja se zaključuje meteorološka zima. Letos je za en dan daljša, ker je prestopno leto. 🙂 Bila je nadpovprečno topla in suha, kako pa se bo končala letošnja zima in pričela pomlad? Trenutno kaže, da bo vreme spremenljivo, verjetno bo le nekoliko več padavin in vse kaže, da za zaključek zime tudi nekaj snega.

Dva meteorološka modela kažeta, da bo v sredo (26. februar) vendarle nekaj padavin, ki bi vsaj malo namočile izsušeno zemljo. Tako naj bi v sredo oziroma v naslednjih 10 dneh padlo med 20 in 40 mm padavin.

Trenutno kaže, da bodo jutranje in dnevne temperature enake, torej se bo prek dneva ohladilo. Bo v Sevnem tudi snežilo? Vsekakor, o količini snega pa je še težko govoriti. Dva modela o količini snega v sredo pravita tako (torej nekje med 5 in 10 cm):

In to naj bi bile padavine za to zimo. Naslednje poslabšanje pa je predvideno za začetek meteorološke pomladi, oziroma iv noči iz sobote, 29.2. na nedeljo 1.marca. V nedeljo (1. marec) bodo padavine, podobno kaže tudi za ponedeljek in torek. Meja sneženja bo zelo nizko. Naslednji dve sliki kažeta predvideno količino padavin med 24. februarjem in 4. marcem. Po teh predvidevanjih bi lahko v naslednjih 10 dneh v Sevnem padlo med 50 in 90 mm padavin. Koliko od teh padavin bo v obliki snega, je težko natančno napovedati.

Kako pa kaže za začetek pomladi? Model GFS pravi, da bi lahko med 24. februarjem in 10. marcem padlo skupaj med 80 mm in 130 mm padavin, vendar je ta napoved na podlagi mojih izkušenj morda malce pretirana. Če bi bilo to ob nizkih temperaturah, bi dobili kar pošteno mero snega.

Po toplih dneh proti koncu februarja prihaja nekoliko hladnejši zrak, ki bo torej prinesel tudi nekaj snega. Naslednji dve sliki kažeta, da bo med 23. in 1. marcem še vedno razmeroma toplo, v času med 1. in 8. marcem pa naj bi bil zrak nekoliko hladnejši.

Prav tako za to obdobje kaže, da bo vendarle namočilo tla. To je razvidno iz dveh naslednjih slik.

Trenutno za marec, prvi pomladni meteorološki mesec kaže, da ne bo hladen. Bomo pa morda nadomestili padavine, ki smo jih pogrešali v zimskem času. To je razvidno iz naslednjih dveh slik.