Ivo Vajgl je boter tradicionalno slovenske hruške tepka.

Ivo_Vajgl-big
Ivo Vajgl (Alde/DeSUS), drugi mandat poslanec v Evropskem parlamentu, dolgoletni diplomat, agronom, ljubitelj kulturne in naravne dediščine, redni gost živilskih tržnic

Diplomiral je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Med študijem se je začel ukvarjati z novinarstvom kot urednik univerzitetnih časopisov Katedra in Tribuna. Njegova prva zaposlitev je bila v dopisništvu agencije Tanjug za Slovenijo v Ljubljani. V naslednjih letih je bil dopisnik RTV Ljubljana in dnevnika Delo v Trstu, nato dopisnik Tanjuga v Bonnu.

Diplomatsko kariero je začel kot generalni konzul SFRJ v Clevelandu. Med letoma 1988 in 1990 je bil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva SFRJ v Beogradu, nato od dneva osamosvojitve Slovenije prvi tiskovni predstavnik slovenskega ministrstva za zunanje zadeve. Od 1992 do 1996 je bil slovenski veleposlanik na Švedskem in vseh nordijskih ter baltskih državah. Leta 1996 se je vrnil v Slovenijo in do leta 1998 opravljal funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve RS. Od 1998 do 2002 je bil slovenski veleposlanik v Avstriji in vodja slovenske misije pri OVSE s sedežem na Dunaju, od 2002 do 2004 pa slovenski veleposlanik v ZR Nemčiji. Leta 2004 je bil zunanji minister v vladi RS, od 2004 do 2008 pa svetovalec predsednika RS za zunanje zadeve. Leta 2008 je  bil izvoljen v Državni zbor RS, kjer je delo poslanca in predsednika odbora za zunanjo politiko opravljal do leta 2009, ko je prvič kandidiral za člana Evropskega parlamenta in bil tudi izvoljen.

Je ljubitelj umetnosti in glasbe, v prostem času se rad ukvarja tudi s športom (tenis, pohodništvo,  smučanje). Govorim angleško, nemško, italijansko, francosko in jezike narodov bivše SFRJ.

vajglVeč o njem na spletnem naslovu: http://ivovajgl.eu/o-meni

Ivo Vajgl o projektu Levstikovega sadovnjaka:

“Skrb za ohranjanje avtohtonih sort sadnih dreves, tudi tepke, ki jo je k nam prinesla razsvetljena habsburška vladarica Marija Terezija, je del širše skrbi za naravno dediščino in kulturno identiteto, ki jo odgovorna skupnost prenaša na mlade rodove.”

Več informacij o poslancu:

http://ivovajgl.eu
https://www.facebook.com/ivovajgl.eu

Logo-ADLE-SLBotrstvo finančno podpira ALDE – Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo v Evropskem parlamentu.

2015-11-03 15.22.17 2015-11-03 15.22.29