Konec marca sem v prispevku napovedal, da je lahko april precej suh. Moja napoved se v celoti uresničuje.

Prva dekada aprila se zaključuje s suhim in toplim vremenom. V aprili na Vremenski postaji še ni bilo padavin in tudi do konca aprila kaže, da jih bo zelo malo. Nekaj padavin (vendar bodo količine zelo majhne) lahko pričakujemo v torek, 14. aprila, ko se bo prehodno tudi nekoliko ohladilo. Bom pa spet toplo nekaj dni kasneje.

Tudi v nadaljevanju meseca kaže na razmeroma toplo in suho vreme. Glede padavin lahko rečem, da jih bo podpovprečno malo, tako da bo suša vedno hujša. Trenutne napovedi kažejo, da vse do konca aprila ne bo resnejših padavin, ki bi omilile vsak dan večjo sušo. Nekoliko se poveča možnost v zadnjem tednu aprila, ko se bo tudi nekoliko ohladilo.

Naslednje tri slike prikazujejo možnost za padavine v aprilu. Vsekakor bodo količine pod dolgoletnim povprečjem.

Zaradi suše je v Sloveniji razglašena velika požarna nevarnost v naravnem okolju. Poleg tega pa priporočam, da rastline, ki ste jih letos že posadili redno zalivate.

Da se bo verjetno zadnji teden aprila nekoliko ohladilo kažejo tudi naslednje tri slike:

In za konec kot vedno malo špekulacije, kakšno bo vreme v maju. Trenutno kaže, da bo precej topel, lahko pa je tudi nekaj več padavin, ki bodo omilile aprilsko sušo. Na to pa počakajmo na maj.